Dekoratív kerti pergola

« Vissza a bloghoz

A háztáji kert ideális hely a pihenésre, kikapcsolódásra. Reggeli kávé, egy pillanat egy könyv mellett, barátokkal való találkozás vagy egyszerűen csak az ég felé bámulva – minden „más ízű” a kertben.

A mi örömünk nem csak a lustálkodás, hanem a kert gondozása és gondozása is, hogy szép legyen. Dísznövények, virágos virágok – mindez egyedivé teszi kertünket. Mindenki más, nem fogunk találni két egyformát.

A kerti növények az egyik, a másik menő kerti dekoráció az utcabútorok elemeivé válhat; az egyik legérdekesebb a pergolák. A lugas bájos dekoráció, és egyben olyan hely, ahol meleg időben az árnyékban pihenhet, vagy egy kis eső elől menekülhet. Kialakítása általában magas oszlopokból áll, amelyeket keresztirányú gerendák vagy rácsozat köt össze.

A pergola a kert bármely részében, vagy például a terasz mellett elhelyezhető. A pergolák hatékony felhasználása az átjárók (a kert következő részeit elválasztó) és kapuk kialakítása (ha a bejáratnál állítjuk őket). Növényeit magas szárú növények díszítik.

Kúszó dísznövények
A kerti pergolák gyönyörűen díszíthetik a háztáji kertet vagy telket. Különféle növényfajtákkal ültethetők; a kert többi részének kialakításától és ízlésünktől függően. A választásnál a meglehetősen gyorsan növekvő növények mellett is döntsünk, hogy ne kelljen további 10 évet várni a hatásra. A szerkezet túlburjánzása árnyékos és hangulatos teret hoz létre. Ugyanakkor a kert egyedi díszévé válnak.

Az alábbiakban felsorolunk néhány javaslatot, amelyek segíthetnek kiválasztani a pergolán termeszteni kívánt növényt:

  • Kínai aktinidia - gyors növekedés, dekoratív lombozat (fényes velúrra emlékeztető megjelenésű) és ehető gyümölcs. A növény kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy nem ellenáll az alacsony hőmérsékletnek (-10oC alatt). Ezért a számára megfelelő helyek a széltől védett helyek lesznek. Télre érdemes a pergolát agrotextíliával vagy szalmabetéttel letakarni, ez segít megvédeni a növényt. Ha gyümölcsöt akarunk termeszteni, néhány darabot el kell ültetni, hogy megtörténjen a beporzás (egyeseken csak hím virágok jelennek meg, másokon nőstények).
  • Clematis (clematis) - az egyik leggyakrabban használt növény a pergoláknál. Sokszínű virágai vannak, amelyek nagyon sokáig virágoznak - májustól októberig. A választásnál érdemes szakemberrel konzultálni, mert a klematisz igényes növény. Jól érzi magát meleg, de árnyékos helyen; állandóan nedves, tápanyagokkal teli talajon. Megfelelően trágyázni és metszeni is kell.
  • Változó fogkő - ajánlat kevésbé tapasztalt kertészeknek. Nem igényel különös gondosságot; napon és részleges árnyékban egyaránt jól növekszik. Ásványi anyagokban szegényebb talajon is nőhet. Csavart, fogazott és sokszínű (zöld-fehér-rózsaszín) levelek jellemzik. Bogyók (ehetetlen) is megjelennek rajta.
  • A jobb szőlő - egy olyan növény, amely a pergolák létezését eredményezte. Nincsenek nagy követelmények a szép növekedéshez és a gyümölcsterméshez. Elegendő a napos hely és a növekvő hajtások rendszeres metszése. Ezenkívül rendszeresen ellenőrizni kell a kártevőket.
  • Közönséges borostyán - a növény gyorsan növekszik és hosszú életű. A fiatal levelek szőrösek, az idősebbek bőrszerűek és fényesek; virágok (ha megjelennek) csak az idősebb borostyán vannak. A növény talajra nem igényes, árnyékos helyek ideálisak számára. Csak arra kell ügyelnie, hogy ne nőjön túl sokat. A borostyán mérgező növény.
  • Lonc - kicsi, sötétzöld levelek és keskeny szirmú virágok jellemzik. A virágok június és július fordulóján nyílnak, illatuk csodálatos.

Blog

Szintén ellenőrizze.

Pergola a kertben és a teraszon

Pergola a kertben és a teraszon

Visszaszámoljuk a napokat a naptári nyár elejéig. A pihenés és az ünnepek ideje áll előttünk. Az az idő, amikor szeretnénk élvezni a...

Több »

ABC a redőnyök megfelelő méréséhez

ABC a redőnyök megfelelő méréséhez

Amikor azon gondolkodunk, mit válasszunk ablakburkolatnak, gyakrabban döntünk a redőnyök mellett. Számos előnye miatt népszerűségük folyamatosan növekszik. A széles...

Több »

Minden cikk és tipp »